Васил Божков хвърли бомбата с нови разкрития за Слави Трифонов, Бойко Борисов, Пеевски и далаверите в България /ВИДЕО/

Васил Божков хвърли бомбата с нови разкрития за Слави Трифонов

Васил Божков в интервю пред Веселин Дремджиев по TV1:

„Със Слави Трифонов говорихме за новата телевизия, която той направи и после разговорът премина към политическия му проект. Аз бях заинтересован от проекта. Идеите на Слави бяха добри и решихме да продължим този разговор с идеята да се включа, да подкрепя проекта му, но заради заминаването ми за Дубаай, вторият ни разговор така и не се състоя…“

„Странно е, че Слави не иска да е депутат, не иска да е премиер. Какъв точно иска да е и за какво се бори? Кой решава нещата в сочената за негова партия ИТН, кой му прави кампанията? Ще ви кажа: Партията на Слави не е негова, тя е собственост на други хора, които през Трифонов си налагат новия проект – реплика на статуквото“. Това заяви Васил Божков в най-откровеното си интервю, което е давал някога, а в края на разговора разкри и кой стои зад партията на Слави Трифонов, както и какви са целите му.

– Бяхте казал, че може би ще се върнете преди изборите, може би след това. Последно, кога?

– Последно след изборите веднага.

– Какво очаквате впрочем като резултат?

– Социологията винаги бърка. Очаквам първа или втора политическа сила да бъде „Българско лято”. И тези планове предварително направени как ще правят правителства, как ще се коалират… Нека първо да се ситуира парламентът и тогава. Не мислят ли, че слагат тигана, а рибата е още в морето.

– Виждам, че имате билборди из цяла България. Как ви се отразяват в чисто финансов аспект санкциите „Магнитски”? Откъде намирате пари? Не само, за да живеете, но и да финансирате кампания.

– Да започнем малко по-отдалеч. Преди година и половина хунтата ме нападна с всичките си сили и с всичката си мощ. Нарушиха много закони, но не можаха да ме прекършат. Създадохме политическа сила, защото това повече не може да продължава. А единственият начин да се промени, е да сме там, където се коват законите. Няма да правим революция, ще правим еволюция. И получихме неочаквано добър резултат. Аз даже очаквах даже по-добър, но иначе никой не ни слагаше в сметките. По време на изборната кампания не ни показваха. След това се изплашиха много. Защо ги е страх само от нас? Всички ги е страх само от нас. Защото ние ще сменим модела. Изплашиха се и включиха Големият брат. Между другото американското правителство дава много противоречиви сигнали. Борисов не е в „Магнитски”, а аз съм в „Магнитски”. „Магнитски” е закон, създаден да защитава такива като мен. Аз бях ограбен, аз подадох сигнал и вместо Борисов, аз се появих в „Магнитски”.

– Как си обяснявате това че американците пощадиха неговото име?

– Обяснявам си го с това, че пазят собствените си кучета. Пазят Борисов. Той им свърши много услуги, той им изпълняваше тяхната политика. Сега са длъжни да го запазят. Ние не искаме чужди държави да се бъркат във вътрешната политика на България. А относно финансирането – „Магнитски” е смешна работа. Какво ми направи „Магнитски” на мен всъщност. Блокира наново фирми, които и досега бяха блокирани. Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ направиха това много преди „Магнитски”. Наплашиха напълно невинни хора. Под санкциите попаднаха хора, които аз даже не съм виждал и не ги познавам. Другото странно нещо: аз и Пеевски на едно място…

– От това, което казвате, излиза че САЩ са ви пощадили. Ако са блокирали ваши сметки, които така или иначе са били блокирани излиза, че са ви пощадили, но Пеевски е ударен.

– Пеевски не е ударен, беше предупреден и на Пеевски не му блокираха нищо. Когато го удари „Магнитски”, Пеевски вече нямаше нищо. А моите компании бяха блокирани преди „Магнитски”. Просто и ясно. Защо да са ме пощадили? И защо въобще съм в „Магнитски”? Рекетираше ме Борисов, а той не е в „Магнитски”. Може би посолството на САЩ дава грешна информация. Може би има чиновници в посолството, вързани с властта, която беше досега.

– Обвиняват ви, че купувате гласове. Какво вярно има в това?

– Прокуратурата не е казала, че аз купувам гласове. Второ, някакъв човек купувал в Етрополе. Етрополе е Емил Димитров – Емо Фаса. Там е 100% ГЕРБ. Ако някой там купува, се купува за ГЕРБ. „Българско лято” е единствената партия, която даже не плаща за застъпници. За нас плащането на застъпници е скрито купуване на гласове. Ние гласове не купуваме и няма да купуваме. Няма да ставаме като другите.

– Ако имаше дебат между вас и Борисов, какво бихте му казал?

– Най-напред бих го попитал не го ли е срам да се яви пак на избори. Човек ограбил страната, нанесъл огромни щети, доведе ни до национална катастрофа… Поне да се скрие и да си мълчи. Американците го пазят, да ходи да си харчи откраднатото, ако не го хване нашето правосъдие преди това и да не се появява. Как не те е срам да се явяваш на избори е първото, което бих го попитал.

– Какво искаше Шехерезада, пиарката на Борисов Севдалина Арнаудова?

– Шехеразада не е искала нищо, Шехерезада беше преносител. Всичко, каквото е поискала, е получила. Идва, взима го и си отива. Идваше по поръчка на Борисов и взимаше все неща за Борисов.

– А нямате ли снимки и видео?

– Естествено, че имам видео как влиза в офиса и как излиза от офиса. Снимки как съм давал пари нямам.

– Защо?

– Защото нямам навика да снимам хората, не съм правил тайни подслушвания, не съм ги изнудвал. Снимките, които съм показвал са от охранителните камери в моите офиси. Те не са правяни тайно или нещо подобно. А всички материали, които съм показал в сигнала ми, са от ежедневната ми дейност и от ежедневния ми контакт с тези хора. Но те са достатъчно уличаващи. Примерно, казват в „Магтински“, че съм давал по 10 хил. лв. на ден на шефа на комисията по хазарта. В материалите, които изложих, се вижда, че аз не съм имал никакъв достъп до шефа на комисията. С него съм контактувал косвено- единствено през финансовия министър. Как мога да давам по 10 хил. лв., когато Горанов не ми разрешаваше да се виждам с тези хора и да контактувам.

– Не ви ли учудва, че тегленето от „Уникредит Булбанк“ на такива астрономически суми в брой, в кеш, което почти сигурно, 100% от банката е докладвано в ДАНС, тези доклади са пропадали?

– Не, защо да са пропадали. Това са пари, на които аз съм си платил данъците. Мои пари, след платени данъци – мога да си тегля, да си ги държа вкъщи, да си ги харча, да си ги изям, да си ги изпия. Както виждате, отивали са по друго предназначение.

– Казвате, че преди вашето заминаване за Дубай сте имал разговор със Слави Трифонов. За какво точно си говорихте?

– Със Слави Трифонов говорихме за новата му телевизия, която той направи и после разговорът премина към политическия му проект. Аз бях заинтересован от проекта. Идеите на Слави бяха добри и решихме да продължим този разговор с идеята да се включа, да подкрепя проекта, но така и не се състоя.

– Става въпрос за финансова подкрепа, така ли?

– Не само финансова, моята подкрепа може да бъде най-различна, както виждате.

– Каква, освен финансова?

– Всякаква. С влияние, да привличам хора, да организирам структури. Имахме огромни бизнес структури, всичко унищожи прокуратурата. За мен това беше най-лесно – да организирам структури. Много и различна подкрепа можех да окажа – Слави не се занимава с бизнес и не знае как се прави всичко това. Все пак Слави е шоумен.

– Защо ви отказа за коалиция по-късно?

– Както казах, може би партията изобщо не е на Слави. Странно е, че Слави не иска да бъде депутат, не иска да бъде премиер. Точно какъв иска да бъде и за какво се бори? И кой решава нещата в тази партия, кой му прави кампаниите? Мисля че партията на Слави е една реплика на статуквото.

– Ако не е негова, на кого е тогава партията ИТН?

– На втория ешелон в ГЕРБ и втория ешелон в ДПС. Това са хора, които искат да застанат наравно с първия ешелон и да преговарят. Времето ще ви покаже, че съм бил прав.

– Казвате, че партията на Слави Трифонов не е негова. А ДПС на кого е?

– Все пак ДПС е политическа сила, има членове, има председател, има почетен председател. Ако питате кой ръководи партията, кой дърпа конците в ДПС – това все още се прави от почетният председател Доган. Една партия обаче не може да бъде на определен човек. Има хора, които влияят, ръководят партията, има поддръжници, съмишленици, могат да бъдат сменяни. Както примерно е „Българско лято“. „Българско лято“ не е моя партия, въпреки че я наричат „партията на Васил Божков“. Аз съм дал идеята, аз съм помогнал за създаването на партията, но това е партия, която де факто работи за пряка демокрация. Това е партия на хората – млади, кадърни хора, образовани, които искат в България да се случи нещо различно. Не да дойдат в политиката и да излязат богати – това при нас го няма.

– Казахте, че се борите за първа политическа сила. Ако „Българско лято” спечели изборите, какъв бихте искал да бъдете?

– Аз съм кандидат-депутат, водач съм на листа в два района. Искам да бъда депутат. Ако спечелим изборите, може би ще бъда председател на парламентарната група на „Българско лято”. Нашата идея не е нашите депутати да стават министри. Ние искаме да издигнем ролята на парламента, а Министерския съвет да бъде функция на парламента. А не обратното, както е в момента. Ние може да подберем изключително добри специалисти, които да заемат съответни министерски постове. И които при несправяне да бъдат отзовавани с лекота.

– Да завършим с вашата колекция. Какво става с нея?

– Опитаха се да продадат някои неща от моята колекция, но не можаха. Не знам дали са могли, но аз самият не можах да купя ритона. Но пък купих няколко други неща от моята колекция. Като се прибера в България, ще ги покажа. Те бяха иззети, а аз ще ги донеса от Дубай в България. Надявам се да не се продали голяма част от колекцията. Хората, които са я изземвали и съхранявали, ще носят персонална отговорност. Купил съм една хидрия, която е участвала във всички изложби по света. Беше иззета, а сега е при мен.

ВИЖ ВИДЕОТО: