Винаги дръжте сода бикарбонат в колата, може да ви потрябва

Винаги дръжте сода бикарбонат в колата може да ви потрябва

Всеки знае какво е сода бикарбонат, позната още като натриев бикарбонат или сода за хляб. И знае за какво се използва – в кулинарията, както и за лечебни средства. Содата обаче има и други приложения и то в автомобилите, затова не пречи да имате под ръка пакетче. Защо?

Казват, че содата може да се използва за почистване на тапицерията от плат на колата, но това е мит. Има много примери – втривате сухото вещество в седалките, като особено внимателно третирате петната. Препоръчително е да не прилагате прекалено много сила, защото содата все пак е абразив. След това трябва да се събере с прахосмукачка. Твърди се, че по този начин се премахва не само мръсотия, но и неприятна миризма от разлято нещо миризливо, например.

Содата за хляб е наистина универсален почистващ агент, но няма смисъл да се използва натриев бикарбонат за химическо чистене на автомобилни седалки. Докато частиците на содата са сухи, те не реагират на замърсители. Със същия успех можете да опитате да почистите тапицерията на седалката с фин речен пясък. Невъзможно да се търка силно, а при слабо няма да има абразивно почистване. Използването на сода бикарбонат за почистване на седалките е непрактично, пише AutoMedia.

Ако разредите содата с вода, можете да измиете фаровете. За боята на купето на автомобила „баните със сода“ не са особено полезни. Автомобилният шампоан е по-добър за фарове и каросерия.

Къде другаде може да се използва сода в колата? Като втвърдяващ катализатор за лепила. Лепилото винаги хваща моментално само между пръстите, защото има идеален контакт и няма достъп на въздух. Ако ви се наложи да ремонтирате нещо в колата и се налага да лепите, трябва да притискате две части известно време. А и лепилото, което обикновено се разлива извън мястото на лепене, не позволява бързо да хванете това място. Поръсете го със сода и лепилото ще хване бързо.

Може също така да залепите болт или винт с подходящ размер с „шапка“. Изсипете слой сода и напълнете с лепило. По-добре е да нанесете два или три слоя. Тогава залепеното ще бъде възможно най-издръжливо.

Има и други приложения на содата в колата. Първото и най-важно полезно свойство е способността да неутрализира киселината. Ето защо, ако ви налага да работите с акумулатор, содата трябва винаги да е под ръка, защото при евентуален разлив на електролит, киселината може бързо да бъде неутрализирана.

Друго използване на содата е за почистване на клемите на акумулатора, които често се оксидират, защото краищата им не винаги са идеално захванати и поради това киселинните пари постепенно образуват пластове от многоцветни оксиди.

Със сода може да се измият клемите и накрайниците на захранващия кабел. И ако след това ги покриете със защитна смазка, тогава можете да забравите тези проблеми за дълго време.