Вирусолог: Две дози от ваксината няма да бъдат достатъчни за защита от „Омикрон“

Вирусолог: Две дози от ваксината няма да бъдат достатъчни за защита от "Омикрон"

Не е изключено четвъртата COVID вълна да прелее в пета такава. Това каза в ефира на „Твоят ден“ вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите й новият щам на вируса Омикрон се разпространява много по-бързо от доскоро доминиращия Делта вариант.

„Броят на случаите с Омикрон се удвоява за ден и половина до три. Вече е регистриран в 89 държави, подозренията са, че са много повече. Ако беше на територията на страната ни обаче, вероятно щяхме да се го засекли досега“, обясни тя.

Според проф. Александрова независимо от мерките никоя страна няма да бъде изолирана от нови варианти на вируса

„Много държави въведоха локдаун. Мерките, които са предвидени у нас не са малко, но трябва да се изпълняват съвестно. Информацията, която имаме за Омикрон е много разнопосочна. Смята се, че протича с много по-лека клинична картина. 29% по-малък е рискът от хоспитализация. Това обаче не бива на ни успокоява. Стана ясно вече, че вирусът протича леко при едни и тежко при други хора. При тези темпове на разпространение на Омикрон дори малко хора да стигнат до болница, цифрата ще е впечатляваща“, каза още вирусологът.

Проф. Александрова беше категорична, че две дози от ваксината няма да бъдат достатъчни за защита от Омикрон.

„Бустерната доза се прилага и за други вируси, не само срещу COVID. Вероятно третата доза ще стане част от стандартното прилагане на ваксините“, каза още тя.

Проф. Радостина Александрова е на мнение, че родителите трябва да бъдат запознати с ползите от ваксиниране на децата им.

„Действително данните в ЕС сочат, че децата са по-малко засегнати от коронавируса и боледуват по-рядко. Но в същото време делът на децата се увеличава, както в ЕС, така и в САЩ. Децата със съпътстващи заболявания са най-рискови. Сега обаче 87% от децата в болници не са имали други заболявания, което навежда на мисълта, че вероятно и те се нуждаят от по-сериозна защита“, допълни вирусологът.