Вижте картините на Васил Василев – Зуека, които той изложи в изложба

Вижте картините на Васил Василев - Зуека които той изложи в изложба

„Целият ми живот е минал в това да казвам на хората неща, които смятам, че са полезни. Дали ще го правя с картина или с нещо друго – няма никакво значение.

Аз рисувам театрални картини, защото през целия си живот съм правил няколко неща: театър, кино и телевизия. Просто сменям театралните средства с боя, с друго художествено средство, за да изразя същата идея. В главата ми е населено с много образи.

Това е просто въображението ми. Цял живот съм правил едно и също нещо – споделял съм идеи и моето мнение за определени явления или процеси в нашата държава и въобще за взаимоотношенията между хората. Това е, което ме вълнува.“

Васил Василев – Зуека

„Уличен артист“ (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

„Грехопадение“ (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

„Приятелки“ (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

От 17-ти март до 05-ти април 2022 г. в изложбената зала на Арт Галерия Le Papillon гостуват най-новите картини на Васил Василев – Зуека, обединени от темата „Моите Герои“. Експозиция, разказваща в цвят и образ за идеите, разсъжденията за хората и чувствата на един обичан, признат и много талантлив артист, изразяващ се еднакво въздействащо, както на сцената или филмовата площадка, така и с изразните средства на живописта. Васил Василев – Зуека е самоук художник, но емблематично публично и екранно лице – актьор, водещ и със страст рисува от малък, за да преоткрие силата на разказа в цвят и фигури през последните няколко години.

„Горе на черешата“ (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Цикъл „Дон Кихот“, „Игра на мелници“ (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

„Арлекин“ (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Картините му са искрени, лични позиции – чувствителни рефлексии на заливащите ни кълба от събития и ситуации, които изискват будност на съзнанието и хуманна реакция. Любовта си към живописта е подхранвал през годините с творбите на редица знакови европейски художници от последното столетие – и импресионисти, и абстракционисти, и кубисти, и сюрреалисти, като Пикасо, Моделиани, Миро, Дали и мн. други – всичките запазили кутия с образи и цветове в неговото съзнание, повлияли на откровения му художествен израз.

„Творчеството като те връхлети, то само си избира формата, под която да излезе.“, споделя авторът.

„Моите герои“ са 22 живописни разказа от първо лице, някои провокирани от различни театрални постановки, от литературни образи, от идеи, мечти и проблеми, чийто анализ се налага от динамиката от емоции, съпътстващи битието ни през последните няколко години. Макар да се усеща жизнерадост от доминиращата му пастелна тоналност на колорита, във всяко платно се крие както романтичният оптимизъм и дори идеализъм на автора, така и личната му позиция, посланията му за човечност, любов, емпатия и артистичност.

„Чадър“ (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Той често използва разпознаваемия лик на Дон Кихот не като героят на Сервантес, а като пример за подражание и като че ли авторът често се въплъщава в неговия образ – носител на идеи. Той е онзи идеалистичен посланик на борбата за свобода, хуманност и любов, който ни подканя да полетим с него към духовността, както го изобразява самият художник.

Картините на Васил Василев – Зуека са предимно фигурални, илюстративни със свободен и експресивен рисунък, демонстриращи емоционалния му натюрел и желанието му да се впуска в експеримента на различни живописни техники. Стилистиката му е разпознаваема, а фигурите често инстинктивно деформирани и издължени, като негови лични „Арлекини“, напомнящи за магичното въздействие и семантиката на куклите в театъра. Неговите герои са почти приказни, понякога наивистични и често биха се асоциирали с акварелните илюстрации на Любен Зидаров към много от приказните сборници на нашата класика.