Всеки трябва да прочете какво каза току-що Корнелия Нинова за цената на олиото!

Всеки трябва да прочете какво каза току-що Корнелия Нинова за цената на олиото!

Изкуствено се създава напрежение, нямаме дефицит на стоки. Заради изкуствено създаваното напрежение обаче има търсене и цените растат. Твърдо ще се борим със спекулата.

Доставната цена е 2,97 лева, а засякохме да се продава с 3 лева надценка. Това заяви по повод истерията около цената на олиото Корнелия Нинова пред БНТ.

„Това е абсолютно изкуствено създадено напрежение. В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година – тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани – тръгвайки към това, сами си вредим“, обясни Нинова.

„От 3 дни КЗП, КЗК, комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни търговци, но има и много драстични случаи. Например, в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на цена 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99, това са 3 лева отгоре, които си е сложил търговецът. Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден два на гърба на хората е просто недопустимо“, категорична е Нинова.

Тя посочи примери от държавите в ЕС, като заяви, че има меки мерки – проверки, наказания, с които сме започнали, но виждам, че Европа и светът тръгват и към доста по-драконовски мерки.

Нинова напомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава членка може да спре износа на основни продоволствени продукти.

Вицепремиерът припомни още, че преди 2 години, в началото на пандемията, когато е имало скок в цените на определени лекарства заради повишено търсене, от БСП са внесли законопроект за таван на цените, но тогава президентът Радев е наложил вето. „Ако този закон беше приет, сега нямаше да се стигне до тази ситуация“, смята вицепремиерът.

„КЕВР е независима институция, нека да изчакаме решението им за цената на газа за следващия месец“, заяви Нинова на въпрос за цената на тока и газа.

„Надявам се цената на бензина да не мине 3 лв. Предстои ни обсъждане. Както знаете, предстои актуализация на бюджета и ни предстои такъв разговор, обясни Нинова. – Виждам, че и Европа, а и партньорите в коалицията започват да се доближават до позицията на БСП за санкциите. Благодаря им, че проявяват разбиране, защото ние понякога сме коректир в тази коалиция. Времето показа, че тези санкции са вредни и за България, и за Европа, и за света и започна едно отрезвяване за тези хард санкции, които са удар за икономиката. И самият премиер Кирил Петков каза, че ние няма да подкрепим санкции, които България не може да понесе.“

Тя коментира и темата за несъгласието на БСП за изтребители от Нидерландия, които да охраняват въздушното пространство на България.

„Няма пряка заплаха – защо да идват натовски сили и самолети да ни пазят? Това е причината. Решението на конфликта е в преговори, не е във военни действия, нали така – това е общата позиция. От друга страна казват – ето ви оръжия, за да продължавате да се биете. Тези две неща са абсолютно несъвместими. Ето затова е категоричната ни позиция срещу износа на Украйна с оръжия“, обясни Нинова.

На въпроса къде сме ние в този сблъсък и къде България ще попадне след прокарването на новата Желязна завеса, Нинова заяви: „Ако сме последователни и отговорни хора, трябва да попаднем на българския национален интерес. За мен водещ е българският национален интерес.“

На въпрос дали БСП са големият от евентуално сформиране на нова формация на Стефан Янев, Нинова коментира, че БСП са далеч по-ясни, категорични и умерени по въпросите за Украйна от Стефан Янев.

„Просто се създаде около освобождаването му една илюзия, според мен“, допълни тя.

„ГЕРБ искат да се върнат във властта, но не искат да минат през избори, а искат в рамките на този парламент, без избори, една от партиите да бъде отстранена от коалицията, смята вицепремиерът. – Какво може да се случи? Ново правителство в рамките на този парламент с ГЕРБ и ДПС, или разпускане на този парламент и нови избори. Тук вече е въпрос на държавническо мислене. Може ли да няма парламент по време на война, когато има решения, които в парламентарна република само парламентът може да вземе.“