За какво е признак изтръпването на крайниците

За какво е признак изтръпването на крайниците

Изтръпването на ръцете и краката би могло да бъде признак за здравословен проблем. При това положение се притискат определени нерви, което води до блокиране на части от тялото. Състоянието се нарича парестезия.

Симптомите на парестезия са усещане за изтръпване, появява се чувство все едно имате иглички, различна температура на кожата.
Възможни причини за изтръпване могат да бъдат:

•   Витаминен дефицит

Дефицитът на витамини от групата Б е сред основните за изтръпване на крайниците. Също и предозирането с витамин Д и витамин Б6 може да доведе до това състояние.

•   Инфекции

Заразяването с херпеси или СПИН предизвиква понякога усещане за изтръпване.

•   Травматични състояния

Някои травми получени при спорт или друг вид нараняване на костите, както и дисковата херния са причини за подобен тип състояния.

•   Злоупотреба с алкохол

Прекомерната употреба на алкохол е достатъчна причина за изтръпване на крайниците. Състоянието се нарича алкохолна невропатия.

•   Влиянието токсини и някои лекарства

Токсините, намиращи се в околната среда като живак, олово и други, както и действието на някои антибиотици и химиотерапевтични лекарства могат да причинят скованост на крайниците.

•   Хронични заболявания

Някои хронични заболявания свързани с черният дроб, хормонални разстройства или диабет могат да предизвикат симптоми на парестезия.

Жените са по-предразположени към развиването на парестезия. Някои състояния като например проблемите със щитовидната жлеза предразполагат към развиване на синдрома на карпалния тунел. Също така ако нямате достатъчно физическа активност в ежедневието това би довело до затлъстяване и съответно получаване на парестезия.

Как да облекчите състоянието си?

Чудесен начин да намалите болката и дискомфорта от парестезията е като известно време дадете почивка на частта от тялото, която е поразена.

Друг метод за облекчение е чрез физиотерапия. Чрез нея ще укрепите мускулите около възпаления нерв. Възможно е така да увеличите вероятността да не получавате повече такова състояние на парестезия.
Разбира се има и начини парестезията да се лекува чрез прием на определени лекарства.

Това, което можете да направите, за да предотвратите това състояние е да правите всекидневно упражнения, да се стараете да имате добра стойка на тялото. Не вдигайте тежко и се движете всеки ден. Ако  работното ви място например не е толкова далеч, можете да вървите пеша до там и обратно. Ходенето пеш се препоръчва особено ако работата ви не изисква физически натоварвания и нямате толкова движение.

Каквото и да е състоянието ви преди да предприемете нещо задължително се консултирайте с лекар специалист в областта. Особено важно е да го направите ако възнамерявате да използвате медикаменти за лечение.

Източник: Актуално