Задава се нова страшна пандемия със смъртност до 75% от населението?

Задава се нова страшна пандемия със смъртност до 75% от населението?

Учените смятат, че вирусът Nipah, предаден на хората от животни или чрез замърсена храна, може да причини следващата пандемия, пише The Sun.

Леталността от него е 45-75%. Вирусът мутира бързо, което го прави по-заразен.

„Като се има предвид популярността на въздушните пътувания и глобалната търговия, вирусът може да се разпространи по целия свят чрез асимптоматични превозвачи в рамките на седмици, убивайки десетки милиони хора, преди държавите да затворят границите си“, заяви екологичният писател и експерт по болести, пренасяни от животни Джон Видал.

Сред основните симптоми на инфекцията са повръщане, конвулсии, тежък мозъчен оток. В същото време при някои заболяването протича безсимптомно, но в резултат води до енцефалит. Инкубационният период е 45 дни. Засега няма надеждни данни дали човек може да бъде носител на вируса в този момент.

Известно е, че Nipah се предава от прилепи и свине. Първият може също да зарази плодовете, които се ядат, което може да доведе до преминаване на вируса към и през хората. През 1999 г. този вирус уби повече от 1 милион прасета, за да предотврати епидемия.

Nipah беше включен в списъка на СЗО като един от най-опасните вируси за човечеството. Ваксини и лекарства за него не са измислени.

По-рано ръководителят на СЗО предупреди човечеството за нови опустошителни пандемии.