Защо поставям скилидка чесън в саксията със стайни растения? Цветята ми полудяха, а орхидеите ми не спират да цъфтят!

Защо поставям скилидка чесън в саксията със стайни растения?

Чесънът е много здравословен продукт. И ще бъде полезно не само за нас – градинарите, но и за растенията, които отглеждаме на первазите на прозореца.

Защо чесънът е толкова полезен?

1 Първо, той е богат на минерални соли, антиоксиданти, етерични масла, органични киселини, които лесно се абсорбират от растението и са необходими за него да расте и да се развива. Но това не е най-важното.

2 Най-голямото предимство на чесъна за стайните растения е, че той преработва почвата, пречиства я от патогенни микроорганизми. Чесънът секретира етерично масло – алицин. И това вещество има бактерициден и фунгициден ефект.

За да защитите цветето, една скилидка е достатъчна. Нарязваме го на 3-4 части и го закопаваме плитко в субстрата. След известно време изваждаме чесъна, за да не гние и да не причинява мухъл, гъбички и разпространение на неблагоприятна микрофлора.

Както чесънът, така и препаратите, направени от него, имат бактерициден и противогъбичен ефект, предотвратяват появата на много вредители: листни въшки, трипси, белокрили, а също така помагат да се отървете от тях безопасно.

Чесънът укрепва имунитета на растенията. Благодарение на чесъна можете да хигиенизирате почвата. Всички горепосочени свойства на чесъна се проявяват благодарение на серните съединения, присъстващи в сока, пулпата и дори люспите му.

Има и друга опция за добавяне на чесън в почвата: можете да приготвите настойка от чесън.

Смелете 1 скилидка чесън и налейте 1 литър вода, нека престои за ден /24 часа/ и поливайте растенията с така получената настойка. По същия начин можете да направите и инфузия, с която се напръскват издънките и листата!

По този начин с помощта на чесъна ще предпазим цветята от бича на вредители, разпространението на гъбички и микроби. Той ще стане за тях истински спасител и най-важното – естествен и безобиден!
Какво лично забелязах? Вредителите изчезват! Растенията са станали по-силни: живи, цъфтящи, здрави. Е, това не е случайно, защото почвата им е здрава и „чиста“.

И ако тази статия ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи.