Земеделец с плашеща прогноза: Цената на хляба скача тройно!

Земеделец с плашеща прогноза: Цената на хляба скача тройно!

Държавните институции подпомагат картела в земеделието. Това заяви в предаването „Студио Actualno“ бизнесменът Павел Стоименов.

Според него се задава зърнена криза, която ще вдигне цената на хляба два, че и три пъти. Той е собственик на дружество за зеленчукопроизводство “Агро Бел 2001” и подаде в понеделник, 10 май 2021 г., сигнал в парламентарната комисия за ревизия, оглавявана от Мая Манолова.

Сигналът му е срещу създателя на „Градус“ АД Иван Ангелов и търговския кооператив „Г-8“ (Стара Загора) заради рекет, заплахи и палежи на офис помещения. Както и за рейдърство – отнемане на фирма на италиански производител на домати в Пловдивско.

Самосезирах се след като видях наглостта и арогантността на Иван Ангелов (бел.ред. – създателят на „Градус“ АД). Още от 2011 година имам проблеми с този човек. Той е най-големият дерибей в Южна България. Той е свързан с „Г-8“, която е съставена от 11 земеделски производителя, които регулират рентите там.

От нея най-ощетени са дребните собственици на земеделски земи в тези региони, посредством договорките им за ниски ренти. Нас ни предупредиха, че не трябва да вдигаме рентата, но ние не се съгласихме с това.

Тогава през 2011 година ни запалиха единия офис, а след това още един. Полицията не намира извършител.

И идва най-жестоката част – запалиха стопанския двор на нашата координаторка, където са ѝ животните и е в непосредствена близост до дома ѝ.

Щяха да ѝ запалят къщата и да изгорят хората, разказва бизнесменът. Заплахите продължиха и през 2014 година пак ѝ запалиха постройката на тази жена, уточни Стоименов.

Как при това положение да мотивираме хората да работят за нас? И сложихме главата на дръвника, като се съгласихме да играем по техните правила. Така до 2021 година, когато се събрахме с брат ми и решихме да вдигнем рентите, продължи разказа си той. Тогава заплахите преминават в „ще намажете оловото“, от което Стоименов сериозно се притеснява.

Той каза и следното: Всички тези хора крадат европейски средства, категоричен е той. Как се случва това? Има много непотърсена земеделска земя, т.нар. бели петна. Има и много общински пътища, които ние, земеделците, обработваме, за което се вземат европейски средства.

Тези земи са обработвани без правно основание. Ако в даден масив има 50 декара и не са потърсени, ти си длъжен да платиш на общината. Собственикът на този имот може да дойде след две години например и рентата му е в общината. Този човек отива с документите в общината, че имотът е негов и си взема парите. Това през тези пет години не се е случвало, както е по закон, от което общината губи много.

Защо общината не си потърси парите от имотите, които са обработваеми, за които на всичкото отгоре са взети и европейски средства?

Ние сезирахме за това, ходихме в областната дирекция, но никой не ни обърна внимание, оплака се Стоименов. Вижте какво се случва в момента, никога преди реколтата на царевицата и пшеницата не е била 263 евро.

Китай в момента изкупува всичко. Сега ние, земеделците, продаваме на фючърсни сделки всичко. По този начин ще се получи огромен вакуум. Зимата ще имаме зърнена криза. За нова година всички ние ще ядем пържоли за 20 лева.

И цената на хляба ще скочи двойно, а може би и тройно, прогнозира той.

Стоименов потвърди още веднъж, че е гласувал за ГЕРБ и е посъветвал служителите си да направят същото, но не разкри да е бил притискан за това. Той призна още, че досега не е чувал за случай, при който някой от колегите му да се е обаждал на най-високо ниво за помощ при износ на яйца в Турция – така, както Иван Ангелов призна, че е направил и е потърсил и получил помощ от премиера Бойко Борисов.

Източник: С кафето