Антифриз – защо е толкова важен и каква е разликата между цветовете антифриз?

различните цветове антифриз за колата

Охлаждащата течност на двигателя, известна още като антифриз, е жизненоважен компонент на охладителната система на автомобила. Основната му функция е да разсейва топлината, генерирана от двигателя, като го предпазва от прегряване. Без подходяща охлаждаща течност вашият двигател може да претърпи сериозни повреди, което да доведе до скъпи ремонти. В тази статия ще проучим значението на охлаждащата течност на двигателя, как и кога да проверяваме нейното ниво, кога да я сменим и какви цветове на охлаждащата течност на двигателя се предлагат на пазара, като подчертаваме разликите им.

Защо охлаждащата течност на двигателя е важна?

Както споменахме по-рано, охлаждащата течност на двигателя играе решаваща роля за поддържане на температурата на двигателя на вашия автомобил. Той абсорбира излишната топлина, генерирана по време на горенето, и я предава на радиатора, откъдето след това се освобождава в атмосферата. Освен това охлаждащата течност предотвратява замръзване на двигателя в по-студен климат, което я прави незаменим през цялата година.

Как и кога да проверите нивото на антифриза?

Проверката на нивото на охлаждащата течност е сравнително прост процес, който трябва да бъде част от редовната ви рутинна поддръжка на автомобила. Като начало се уверете, че двигателят е охладен, преди да отворите капака. Намерете резервоара за охлаждаща течност, обикновено маркиран с полупрозрачен пластмасов резервоар с индикатори за мин. и макс. Уверете се, че нивото на охлаждащата течност е между тези маркери. Ако е под минималното ниво, долейте го с препоръчаната охладителна течност.

Когато извършвате рутинни проверки на антифриза, също е важно да проверите състоянието на охлаждащата течност. Охлаждащата течност не трябва да изглежда тъмна, мътна или да съдържа плаващи отломки. Ако забележите някакви аномалии, това може да означава замърсяване или разграждане, което изисква незабавно внимание.

Избор на автомобил втора употреба: за какво да внимавате, когато купувате употребяван автомобил

Кога да сменим антифриза на двигателя?

Въпреки че честотата на смяна на охлаждащата течност може да варира в зависимост от вида на охлаждащата течност и превозното средство, обикновено се препоръчва това да се прави на всеки 2-5 години или както е посочено в ръководството на вашия автомобил. С течение на времето охлаждащата течност може да загуби своята ефективност, особено когато е изложена на екстремни температури или замърсители. Ако остане непроменена, влошената охлаждаща течност може да доведе до повреда на двигателя и намалена производителност.

За да определите дали вашата охлаждаща течност трябва да бъде сменена, можете да извършите прост тест на охлаждащата течност с помощта на хидрометър или да разчитате на професионална помощ. Хидрометърът измерва точката на замръзване и кипене на охлаждащата течност, предоставяйки представа за нейното състояние и годност за продължителна употреба.

Какви цветове антифриз има на пазара?

Антифризът се предлагат в различни цветове, всеки от които показва специфичен химичен състав и характеристики. Нека разгледаме най-често срещаните цветове на охлаждащата течност и техните разлики:

Зелен антифриз

Традиционната зелена охлаждаща течност (G11), често наричана антифриз на основата на етилен гликол, се използва от много години. Предлага добра защита от корозия, което му позволява да предпазва металните компоненти в охладителната система. Въпреки това, той може да изисква по-честа смяна и не е съвместим с повечето по-нови превозни средства.

Син антифриз

Оцветеният в синьо антифриз (с хибридна технология на органичната киселина (HOAT)), е смес от традиционни и OAT охлаждащи течности. Той съчетава предимствата и на двете, като предлага подобрена защита срещу корозия, кавитация и други проблеми с охладителната система. Синята охлаждаща течност обикновено се използва от различни производители на превозни средства.

Важно: Син и зелен антифриз могат да се смесват!

Как да подготвите колата си за есента?

Червен антифриз

Червената охлаждаща течност, позната и като антифриз с удължен живот, е охлаждаща течност с технология на органична киселина (OAT), която предлага удължен живот в сравнение със зелената охлаждаща течност. Осигурява подобрена защита срещу ръжда, корозия и кавитация (образуване на мехурчета, които могат да повредят компонентите). Червената охладителна течност обикновено се използва в по-новите превозни средства.

Жълт антифриз

Жълтата охлаждаща течност, понякога наричана охлаждаща течност с удължен живот (ELC), е подобна на червената охлаждаща течност по отношение на състав и предимства. Използва се предимно в тежкотоварни приложения като камиони, автобуси и индустриално оборудване, където изискванията към охладителната система са по-високи.

Оранжев антифриз

Оранжевата охлаждаща течност, известна още като dexcool или охлаждаща течност с удължен живот за превозни средства на General Motors (GM), е охлаждаща течност OAT, специално формулирана за превозни средства на GM. Осигурява ефективна защита от корозия и има удължен експлоатационен живот.

Важно: Червен и жълт/оранжев антифриз могат да се смесват!

Разликата между цветовете антифриз

Въпреки че споменатите по-горе цветове на охлаждащата течност означават разлики в тяхната химическа формула и употреба, важно е да се отбележи, че не всички превозни средства са съвместими с всеки тип охлаждаща течност. От решаващо значение е да се обърнете към ръководството за вашия автомобил или да потърсите професионален съвет, за да сте сигурни, че използвате подходящата охлаждаща течност за вашата конкретна марка и модел.

Антифризът е критичен компонент от охладителната система на вашия автомобил, като помага за предотвратяване на прегряване, замръзване и скъпи повреди на двигателя. Редовната проверка на нивото на охлаждащата течност, наблюдението на нейното състояние и смяната й на препоръчаните интервали е от съществено значение за оптималната работа на двигателя и дълготрайността му. Разбирането на разликите между цветовете на антифриза е също толкова важно, тъй като използването на грешен тип охлаждаща течност може да доведе до пагубни ефекти. Не забравяйте, че когато става дума за охлаждаща течност на двигателя, не е важно само цветът, но и съвместимостта и характеристиките.

Още полезна информация заавтомобилите на Promobile.bg


Публикувана

в

Тема: