Чудесата не спират от Аязмо край село Момчиловци. Ето по кое време на годината водата там придобива лековити свойства

Чудесата не спират от Аязмо край село Момчиловци

Смолянското село Момчиловци се гордее със своето прочуто аязмо. Повече от век водата от него помага на вярващите с целебната си сила. Знае се, че тя е най-лековита в нощта преди Гергьовден.

Тогава пристигат хора от цялата страна, а даже и от чужбина, за да си налеят и да се измият с чудната вода. Старо поверие гласи, че гергьовденската вода се прилага през цялата година за болежки и против лоши очи”, споделя секретарят на читалище „Светлина” в Момчиловци Златка Кисова.

Навремето с гергьовденска роса и водата от аязмото старите хора са заквасвали млякото. Самото Аязмо извира на много красиво място – в борова гора в подножието на връх „Св. Илия”, близо километър от центъра на селото.

За разлика от други лековити места, които държат славата си на легенди и приказки от уста на уста, аязмото в Момчиловци има официална история

Лековито изворче в североизточна България прави чудеса! Водата спасява хора от бъбречни до очни заболявания

Тя е документирана в книга с много снимки. Точно в тази книга се пазят спомените и човешките истории на много благодарни хора, които са намерили лек в Момчиловци. Именно такива хора не спират и до днес да правят дарения и подаръци на малкия Божи дом – параклиса „Свети Илия“.

Въпреки че не се заключва, светото място никога досега не е било обирано. Свещеният извор обаче се заключва зад украсена с резба дървена врата със стъкло. През него се виждат равномерно падащи капки, изтичащи от центъра на скалата към малко езерце. През специална тръба водата е изведена извън параклиса, от където по всяко време на годината може да се налее от чудния воден лек, да се умият очите, да се налеят съдовете.

На Гергьовден обаче катинарът се отключва и за здраве, берекет и изцеление, като се точи с посребрени черпаци директно от извора.