Езеро на надеждата: хеликоптер носител кацна на Марс

Езеро на надеждата: хеликоптер носител кацна на Марс

„Забавлението започна“, реагира НАСА на успешното и вълнуващо кацане на марсохода Perseverance на повърхността на Марс. Ако всичко върви по план, марсоходът ще търси следи от живот на планетата в продължение на няколко години и може би за първи път ще бъде тестван марсиански хеликоптер.

„Седем минути ужас“ завърши шестмесечното пътуване на американския марсоход Perseverance, когато целият свят наблюдаваше със затаен дъх вълнуващото кацане на устройството на Марс снощи. „Докосването е потвърдено. Постоянството е добре, на повърхността на Марс “, обяви дикторът на предаването, след което специалистите на мисията скочиха от местата си в контролния център на НАСА и избухнаха в радостни аплодисменти.

Постоянството, шестколесен марсоход с размерите на малък джип на стойност 2,7 милиарда долара, се превърна в най-тежката и сложна лаборатория за астробиология, изпращана някога на повърхността на тази планета. Изстрелян от американската ракета „Атлас“ през юли 2020 г., веднъж попаднал на повърхността на планетата, той веднага се захваща за работа и изпраща първата си снимка на околната панорама, направена от една от 19-те му камери.

Кацането, както беше планирано, беше направено в района на кратера Jezero, където според учените древно езеро е било разположено преди 3,5 милиарда години. Те успяха да го направят близо до делтата на древна река, която очевидно в древността е пълнила езерото с вода. Това определи избора на местоположение сред 60 други интересни места – астрономите се надяват, че в езерните утайки могат да останат следи от микроорганизми, които марсоходът може да открие.

Членът на мисията Кен Фарли каза, че езерото е идеално място за микроби в миналото и „прекрасно място за оцеляване и откриване от нас“.

Постоянството е с 14% по-тежко от марсохода Curiosity на планетата от 2012 г. насам и е по-трудно от предшественика си. Устройството ще търси следи от живот и ще изучава геологията на планетата, за да разбере причините за превръщането на Марс в суха, студена планета. Освен това на марсохода ще бъдат проведени редица експерименти, полезни за възможни бъдещи експедиции на хора до планетата. И така, експериментът MOXIE е предназначен да покаже възможността за получаване на кислород от атмосферата на Марс, който е 96% въглероден диоксид.

Кацането на марсохода, което се проведе на няколко етапа, се превърна в сериозно техническо предизвикателство. С помощта на парашутни и реактивни двигатели той трябваше да угаси скоростта от 20 хиляди км / ч до нула. Той премина в автоматичен режим, тъй като в момента радиосигналът от планетата пътува до Земята за 11 минути.

Трудността на всяко кацане на Марс е, че атмосферата на планетата е сто пъти по-малко плътна, отколкото на Земята. Неговата плътност не е достатъчна, за да потуши напълно скоростта с помощта на парашути, но е достатъчно да изгори превозното средство, ако нещо се обърка.

Поради тази причина за цялото време на планетарното изследване само 40% от мисиите за кацане са достигнали целта невредими. „Марс е труден и ние никога не приемаме успеха за даденост“, каза Томас Зурбухен, помощник-директор на Дирекцията на научната мисия на НАСА, в навечерието на кацането.

Въпреки външната прилика със своя предшественик, марсоходът Perseverance има по-усъвършенстван набор от инструменти. Разполага с ново пробивно устройство за събиране на проби, камери с висока разделителна способност, инструменти за изучаване на марсиански минерали и органични вещества, проникващ в земята радар, реална лаборатория за времето и дори микрофони за запис на звуци.

Основният „трик“ обаче беше малък хеликоптер Ingenuity с тегло 1,8 кг, който ще направи няколко независими полета около марсохода.

През юли 2020 г. главният конструктор на хеликоптера, инженерът на НАСА Боб Баларам, в интервю за Gazeta.Ru, говори за много технически подробности за това устройство, което ще се превърне в първото устройство, способно да лети независимо в атмосферата на Марс.

Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави Националната администрация по аеронавтика и космос (НАСА) за успешното кацане на марсохода Perseverance на Марс.

„Поздравления за НАСА и всички, чиято упорита работа направи възможно историческото кацане на Постоянството. Днес за пореден път доказа, че със силата на науката и американската изобретателност няма нищо извън възможното “, написа държавният глава на страницата си в Туитър