Изолация на балкон: Как се прави и защо е необходима?

топлоизолация на балкон

Стените на тухлените къщи, а дори и на сглобяемите от лека конструкция предполагат за оптимален топлинен комфорт полагането на допълнителен изолационен материал.

От необходимостта да се допълва пространството на къщата, особено когато говорим за апартаментите, балконът се превърна в перфектното разширение, чрез което можете да спечелите още няколко квадратни метра.

Важно е да се има предвид, че ако ще се ползва за жилищна площ, балконът също се нуждае от топлоизолация. Как да го направите, какви са препоръчителните материали и много друга полезна информация за такъв проект можете да намерите в редовете по-долу.

Кога трябва да мислите за изолация на балкона?

Независимо от вида на конструкцията, дали са нови или по-стари, трябва да помислите за качествената топлоизолация на балкон. Този процес е независим от останалите строителни действия и може да се направи по всяко време, включително и след приключване на строителните работи.

За да се възползвате напълно от предимствата, предлагани от балконското пространство, вашият проект трябва да включва следните етапи:

  • топлоизолация;
  • звукоизолация;
  • хидроизолация.

Тук ще се спрем на най-важната, а и най-често използваната услуга, свързана с приобщаването на балкон към жилището – топлоизолацията на балкона.

Топлоизолация на балкона

Топлоизолацията на балкон става особено важна в условията на ниски температури, тъй като балконът е конструктивен елемент, пряко изложен на атмосферните влияния. Поради тази причина той може да функционира като термомост, през който се губи топлина, така че той задължително ще се нуждае от ефективна топлоизолация.

Топлоизолацията на балкона може да се извърши с помощта на минерална вата, полистирол или полиуретанова пяна.

Топлоизолация с минерална вата​​​

Каменната минерална вата или стъклената вата са най-добрият избор, когато става въпрос за поддържане на топлинен комфорт вътре в балкона. Двата материала имат високи изолационни характеристики и техническите им показатели ги препоръчват като най-добрите материали за изолация.

Минералната вата предлага нисък коефициент на топлопроводимост. По-точно, през зимата топлината ще се запази по-добре на закрито. И през лятото, дори ако слънчевите лъчи силно нагряват балкона, топлинният дискомфорт няма да се усеща вътре поради бариерата, създадена от изолацията.

Ако решите да изолирате балкона с минерална вата, ще имате избор между двата налични материала: каменна вата или стъклена вата.

 

Каменната вата е топлоизолатор с добра пожароустойчивост, също така изолира много добре помещението от акустична гледна точка.

Издържа до приблизително 850 градуса по Целзий, максимум, който никой друг материал, използван за изолация, не може да достигне. Стъклената вата също е материал, който издържа на огън доста добре, но максималната поддържана температура е 250 градуса по Целзий.

Минералната вата се монтира върху метални профили, като изолира много добре фугите на ръбовете, за да няма топлинни загуби. В някои случаи може да се използва базалтова вата с алуминиево фолио, която има ролята да предпазва слънчевите лъчи от много силно нагряване на повърхностите.

Топлоизолация с полистирол

Полистиролът се използва от много години за изграждане на топлинни системи. На първо място заради изгодната цена и второ, защото успява да се доближи до базалтовата минерална вата по отношение на топлинните характеристики. Като цяло е предпочитан за екстериора, тъй като е много лек материал по отношение на структурата, но и за влагане в работата.

Полистиролът също има много нисък коефициент на топлопроводимост λ, приблизително 0,034 W/mK за екструдиран полистирол и 0,040-0,045 W/mK за експандиран полистирол.

Изолация с полиуретанова пяна

Специален начин за изолиране на балкона е нанасянето на полиуретанова пяна върху повърхностите, които ще се изолират. Полиуретановата пяна има предимството на лесно нанасяне и издръжливост, като също така е ефирна, но компактна структура, предназначена да поддържа постоянна температура вътре.

Полиуретановата пяна има много нисък коефициент на топлопроводимост и успява да покрие големи повърхности на ниво нанасяне в рамките на няколко часа, като по този начин намалява времето за работа.


Публикувана

в

Тема: