Какво представляват асептичните съдове и какви са техните предимства?

Какво представляват асептичните съдове и какви са техните предимства?

В последните години асептичната обработка на храни до голяма степен измести стерилизацията на течни храни в контейнери.

Хранителните продукти, подложени на асептична обработка, имат подобрена хранителна стойност в сравнеие с консервираните хранителни продукти. Обработката в асептични съдове предлага гъвкавост и възможност за добавяне на биоактивни и топлочувствителни елементи като пробиотици, омега-3 мастни киселини, витамини или други микроелементи. Малко повече за това какво представляват асептичните съдове, както и какви са техните предимства, ще ви разкажем в следващите редове.

Какво представлява асептичната обработка?

Асептичната обработка е техника за обработка, при която търговски и термично стерилизирани течни храни се опаковат във вече стерилизирани контейнери при строго стерилни условия, за да се доставят продукти, които предлагат дълготрайност на рафта. Тези продукти не изискват охлаждане до отваряне на опаковките.

Непрекъснатата линия на асептична обработка, асептично съхранение и асептично опаковане почти изцяло замени стерилизацията в контейнер или консервирането на течни хранителни продукти, като плодови сокове, мляко и други млечни продукти.

Какво представляват асептичните съдове за съхранение?

Асептичните съдове се използват за съхранение на течности и някои вискозни продукти, включително млечни продукти, преди да се извърши асептично пълнене. Те са предназначени да се придържат към най-строгите хигиенни спецификации на хранително-вкусовата промишленост и са съвместими с методите за почистване на място.

Те се използват след ултрапастьоризация (UHT) и преди млякото да се съхранява в асептичните машини за пълнене, за да се увеличат производствената последователност, да се намали загубата на продукт и да се подобри ефективността.

Асептичните съдове за съхранение са направени от неръждаема стомана – материал, който осигурява отлична хигиена. Обикновено тези съдове имат вертикална цилиндрична форма, с конично дъно и са снабдени с охладителна риза.

Тези резервоари са създадени и тествани, за да се гарантира, че работят при предварително определено налягане и под пълен вакуум. Резервоарите могат също да бъдат снабдени с монтирана отдолу бъркалка, ако продуктът има тенденция да се отделя.

Преди започване на производството асептичните резервоари се стерилизират с пара, след което се охлаждат чрез циркулираща вода в охладителната риза. В този момент към резервоара се подава стерилен въздух, който предотвратява образуването на вакуум и поддържа резервоара под известно налягане.

По време на производството стерилният въздух запълва зоната над нивото на продукта в резервоара. След това налягането се прилага, за да се поддържа налягането на подаване, необходимо от машината за пълнене.

Предимствата на асептичните резервоари за съхранение:

Пълненето и стерилизацията на хранителен продукт, действащ като буфер, е характеристика на асептичния резервоар за съхранение. Резервоарите предлагат още:

● Гъвкавост в планирането на производството чрез елиминиране на необходимостта от връщане на излишния стерилизиран продукт от асептичния пълнител обратно в стерилизатора.
● Безопасност при съхранение между обработката и опаковането, минимизиране на загубите на продукта.
● Механизъм за почистване на място заедно с мониторинг на производството за повишаване на ефективността.
● Персонализирани с помощта на бъркалки или охладителни ризи за допълнително подобряване на безопасността и качеството на обработката.

Ако сте в търсене на подходящите асептични съдове за нуждите на вашето производство, Inoxsys произвежда асептични съдове от неръждаема стомана ), които могат да включват различни системи за разбъркване, базирани на вашите конкретни технически изисквания. Компанията има дългогодишен опит в производството на индустриално оборудване, а в богатото им портфолио от продукти ще откриете още транспортни ленти, процесни съдове, шнекове от Inoxsys и др.


Публикувана

в