Кирил Петков: Едното ми дете е с диабет тип 1

Кирил Петков: Едното ми дете е с диабет тип 1

Премиерът обяви какво ще направи, ако главният прокурор се оттегли от поста си по собствено желание.

Действаме конструктивно и оперативно. Факт е, че не ни хареса новината, че в деня, в който се заклехме, парното и тока поскъпват. Ние искаме да направим всичко най-възможно това поскъпване да бъде възможно най-ниско за крайния потребител. На нас ни трябваше време да направим анализ на ситуацията в енергетиката. Мораториумът ще ни даде време за този анализ. Това беше и причината да се създаде временна комисия в парламента. Факт е, че ГЕРБ си направиха политическа игричка с датата на мораториума.

Това заяви в предаването „120 минути“ по БТВ премиерът Кирил Петков по повод кризата в енергетиката и наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата.

„КЕВР също трябва да претърпи промени. Там има изтекли мандати. КЕВР е независим орган, но законът му дава доста правомощия, които комисията не използва. Не соча никого с пръст, но според мен не беше случайно, че КЕВР обяви новите цени точно в деня на нашето избиране. Ясно е, че трябва да се помогне и на бизнеса, но в определени рамки. Министърът на финансите и министърът на енергетиката работят много по тази тема. Аз също бях днес в Министерски съвет и обсъждахме цифрите за субсидиране на бизнеса. Най-вероятно утре ще има яснота по въпроса. Не може да се дава една сума за всеки. Има бизнеси, които са си договорили по-ниска цена на тока на борсата. Защо те трябва да получат субсидия? Ще има таван за отпускането на помощи за бизнеса, но нека министърът на енергетиката направи точните разчети“, разкри Петков.

„Вчера разговаряхме с изпълнителния директор на „Булгаргаз“. Ще влезем в директен контакт с колегите ни за азерския газ. Утре пристига и гръцкия премиер Мицотакис. Това са първите ни стъпки, с които ще се опитаме да намалим цената на газа. Нашите договори с Русия изтичат следващата година и те едва ли ще искат да преговарят. Ние трябва да се подготвим и в новите договори да се получи така, че ще внасяме по-евтин руски газ“, добави премиерът.

„Инфлацията има два компонента. Единият е европейският и ние не можем да направим нищо по него. В Европа и Северна Америка се напечатаха трилиони пари, което вдигна инфлацията. Ние нямаме контрол върху този процес. Вторият компонент е вътрешният, който също трудно се контролира. Всеки един допълнителен лев, даден като помощ на пенсионерите примерно, се харчи веднага и не може да бъде спестен. Това също оказва влияние върху инфлацията“, каза още Кирил Петков.

„Не трябва да се пише нов План за възстановяване, но има няколко глави, по които трябва да поработим още. В Брюксел са се уморили да чуват номинални приказки за реформи у нас. Хубавото е, че след нашето посещение в Брюксел видяха желание и воля за промяна. КПКОНПИ няма да става втора прокуратура. КПКОНПИ ще има възможността да обжалва решения на прокуратурата. Много се надявам Иван Гешев сам да си даде оставката, но това си е негово решение. Ако той си подаде оставката, аз ще го поздравя, защото ще спести много време на всички нас. Другото важно е реформата във ВСС и инспектората към него. Съдебната реформа ще представлява комплекс от мерки. На мен ми се иска да имаме едно нормално и работещо правосъдие. В никакъв случай не искаме да наказваме някого. Редно е министър-председателят да зададе тон за такова работещо правосъдие“, обяви Петков.

„Моля всички хора, които се чудят дали да се ваксинират или не, да го направят, за да помогнат на цялата система. Започваме засилена кампания за всички хора, които не искат да се ваксинират. Аз ги разбирам, те не са лоши хора. Кампанията ще показва, че ако имате диабет, няма никакъв проблем да се ваксинирате. Едно от моите деца има диабет тип 1 и тя е ваксинирана. Когато говоря такива неща, винаги започвам от себе си. Тази седмица цялото мое семейство ще си сложи бустерна доза. Следващата вълна, свързана с Омикрон, се очаква след 20 януари. Имаме 30 дни. Ако само още 300 000 души се ваксинират, ще облекчим страшно много здравната система“, категоричен бе Кирил Петков, пише Novini.bg.