Пловдивски адвокат с потресаващ случай: Жена се изхожда през влагалището, лекар й казва, че се лигави

Пловдивски адвокат с потресаващ случай: Жена се изхожда през влагалището лекар й казва че се лигави
Пловдивският адвокат по медицинско право Мария Шаркова разказа в страницата си във фейсбук за най-потресаващия случай, който е водила. Става дума за жена от Бургас, която получава жестока травма след раждане.

„Водила съм много дела, свързани с оказване на медицинска помощ. Едно от тях обаче наистина ме потресе от самото си начало, когато чух историята на жената.

Заради неправилно водене на раждане тя получава такава жестока травма, че не знам как точно да я опиша. Описанието е ужасяващо.

След раждането тя изпитва нечовешки болки от разкъсвания, но никой не я обезболява.

Изхожда се през влагалището, но лекарите я успокояват, че това е от „отпуснати мускули“.

С дни не смее да се храни и да пие вода, защото се страхува да отиде до тоалетна.

Подпира се с бастуна на баба си, не смее да кихне, не може да храни детето си, нито да седне.

Изписана е „с подобрение“ и без никакви „усложнения“.

При повторното зашиване след няколко дни лекарят не слага обезболяващи и се кара, че се лигави. След това зашиване тя се разкъсва отново до степен, че на практика органите в тази област не могат да функционират нормално (не искам да описвам реалната картина, защото е потресаваща).

Сама търси медицинска помощ на други места, никой не й помага, никой не я насочва къде да отиде, каква помощ да търси и от кого.

След множество операции, част от които в чужбина и финансирани от НЗОК, включително налагащи изваждане на временна илеостома, заради възпаление на дебелото черво в резултат на сериозната травма, тя е почти възстановена. Физически, но не и психически.

Днес съдът присъди обезщетение и спечелихме делото.

Не се радвам.

Не искам да разказвам такива истории и да водя такива дела.

Време е наистина да помислим каква родилна помощ се оказва на раждащите жени в България. Да, това не е правилото, но дори една жена да преживее това, което тя е преживяла, означава, че не сме си свършили работата.“Тук може да прочетете цялото решение по гражданското дело.