Проклятието на Бастет убива Людмила Живкова?

Проклятието на Бастет убива Людмила Живкова?

Ванга казва, че в Мишкова нива е погребана египетската богиня и страховита тайна на 2000 години

През 2021 г. се навършват 40 години от започването на една от най-мистериозните тайни операции у нас – тази по разкопките около гроба на египетската богиня Бастет в подножието на странджанския връх Градище. Експедицията е водена лично от Людмила Живкова, която консултирала всяка своя стъпка с пророчицата Ванга.

По-късно в същата година обаче Живкова умира при загадъчни обстоятелства, а мнозина вярват, че именно операцията е отключила черно проклятие, свързано с Бастет.

Местността Мишкова нива, където всъщност се смята, че е гробницата на египетското божество, се намира съвсем близо до турската граница, припомня Е-новини. Достъпът до нея дълги години е строго ограничен, но в последното десетилетие от социализма мистичният район привлича вниманието на неколцина висши държавни чиновници, които инициират началото на тайнствени разкопки в подножието на връх Градище.

Всичко започва през 1980 г., когато местен иманяр попада на стара карта с изрисувани върху нея мистериозни символи и йероглифи. В опитите си да намери някой, който да я разчете, иманярят се обръща за помощ към специалисти от БАН, чрез които за необичайния свитък научава и дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, по това време председател в Комитета за изкуство и култура.

Първата дама на българската култура е добре запозната с множеството археологически обекти в този регион и затова проявява силен интерес към картата. За да се разгадаят тайнствените ѝ символи обаче, се стига дотам да се търси помощта на самата Ванга. След като разглежда документа, пророчицата заявява, че той сочи място до Малко Търново, където има гроб на египетска богиня, държаща жезъл от непозната материя. Според нея гробът е дело на високи чернокоси хора, пристигнали от Египет, които били избити веднага, след като заровили тайнствената жена. Това било нужно, за да се запази в неизвестност местонахождението на мястото, в което освен богинята е погребана и голяма тайна, разкриваща човешката история 2000 години назад в миналото и още толкова напред в бъдещето.

Ванга описва местоположението с такива подробности, че още през пролетта на 1981 г. е сформирана експедиция, която да открие въпросното място в подножието на връх Градище.

Археолозите наистина се натъкват на голяма кухина, изсечена в скалите. Появява се версията, че това е вход към гробницата на египетската богиня Бастет – жена с котешка глава, покровителка на радостта, плодородието и бременните жени. Наличието на подобен обект в Странджа те обясняват с предания, според които богинята някога е била тракийска принцеса, озовала се в Египет и придобила свръхестествени способности. Именно по тази причина се появяват и версии, че гробницата е врата към Космоса, а мястото е заредено с особена енергия.

В началото всичко около експедицията върви добре, но в нощта на 5 срещу 6 май, след изгрева на Луната, изследователите стават свидетели на нещо странно – пред една от стените се появяват две фосфоресциращи човешки фигури. Всички присъстващи са вцепенени от страх, а впоследствие отново Ванга обяснява, че фигурите са холографски изображения на хора от друга цивилизация на светлинни години от Земята.

Въпреки необичайните явления разкопките продължават още няколко месеца, но на 21 юли същата година отново се случва шок – при загадъчни обстоятелства умира Людмила Живкова, покровител и инициатор на експедицията.

След смъртта ѝ експедицията е прекратена, а входът към гробницата моментално е запечатан с бетон.

Така и не става ясно какво точно са открили изследователите на това място, защо цялата история набързо е засекретена от властите. Този факт, както и поредицата от тайнствени инциденти, случили се с участниците, става причината да се заговори за проклятието на Бастет, което според много хора е и главната причина за мистериозната смърт на дъщерята на Тодор Живков.

Днес достъпът до Мишкова нива е напълно свободен, а местността е една от най-популярните край Малко Търново. Мнозина любители на мистериите я посещават и често споделят, че усещат странни енергии.

Източник: Ретро