Путин е с български корени? (Снимка)

Путин е с български корени? (Снимка)

Жителите на монтанското село Мокреш са категорично убедени, че руският президент Владимир Путин произлиза от тамошен род и има десетки далечни роднини у нас, които към днешна дата са пръснати не само из цяла България, но и по целия свят.

За пръв път за българската жилка на Путин разкрива преди повече от 15 години проф. Добринка Райчинова, която при свое разследване попада на бележка, писана от Константин Иречек. В нея той разказва за съдбата на няколко знатни фамилии, изклани и изселени след погрома на Чипровското въстание – 1688 г., което е второто по жестокост и пролята кръв след клането в Батак. Сред малцината оцелели било 12-годишно момченце от фамилията Путин. То било спасено от чипровчани, които успели да избягат от османския ятаган и да се заселят в далечен Санкт Петербург.

Когато детето пораснало, се оженило за рускиня. Родът бързо се разраснал, членовете на фамилията били хем трудолюбиви, хем ученолюбиви. Именно от този род произхождал руският президент. Допуска се, че Путин идва от думата „пут“ и е свързана с човек, който винаги се намира в движение – на път. Възможно е прякорът да е наследен от пътуващи търговци. С времето фамилията Путин била трансформирана в Бутин и Ботин. С днешна дата потомък на Ботини, далечен родственик на президента Путин – Росен Ботин, е известен антиквар.
Иначе, не толкова назад във времето, родът на Путин произлиза от село Бордино, провинция Твер.

Дядото на руския президент – Спиридон Иванович, се заселва пръв в Санкт Петербург, получавайки работа в трапезарията на партийния комисар. Едно от четирите деца на Спиридон Путин – Владимир, баща на президента на Русия, е роден през 1911 г. След като служи във ВМС като подводничар, се завръща в родното си село и се жени за Мария Ивановна Шеломова, също родена през 1911 г., майка на Путин. Пръв се ражда брат му Алберт. След появата му семейството се мести в Санкт Петербург. Там им се раждат още 5 деца, сред които и Владимир, когато майка му е на 41 години. Той е единственият, който оживява. Другите умират по време на Втората световна война. Тримата с родителите му дълги години обитават общински апартамент, а бащата на бъдещия държавник настоявал той да се занимава с музика. Уви, увлеченията на младия Владимир са други.

Родителите на Путин умират през 1998 и 1999 г.

Погребани са в гробището Серафимовски в Санкт Петербург. Когато той става президент, в медиите гръмва бомба, че жителка на грузинското село Метехи с името Вера Путина е биологичната му майка. Журналисти от цял свят се надпреварват да правят репортажи с нея, като тя не отрича, а дори разкрива шокиращи подробности, че когато синът ѝ е бил на 6 години, го е изпратила в интернат и той е бил осиновен. Когато историята взривява обществото, Вера Путина твърди, че е била посетена от чеченски войници, които преобръщат дома ѝ и конфискуват всички снимки и документи, които биха могли да я свържат с Путин.

Младият Путин с родителите си