Янаки Стоилов: Конфликт с Русия означава да плюем на себе си! Ние това няма да го позволим

Янаки Стоилов: Конфликт с Русия означава да плюем на себе си! Ние това няма да го позволим

Янаки Стоилов е категоричен, че българите обичат Русия и не се страхуват от нея!

Българите обичат Русия, това ни е вродено. И не се страхуват от нея. Това заяви Янаки Стоилов, който е правосъден министър в служебния кабинет на президента Румен Радев.

Правосъдният министър Янаки Стоилов е твърдо против санкциите срещу Русия и Путин

Стоилов никога не е крил лявата си ориентация и е човек, чието чисто и достойно минало не може да се оспори. Дори и от бившите управници Бойко Борисов и ГЕРБ, свикнали да размахват скалъпени компромати срещу опонентите си (по обясними причини).

Янаки Стоилов заявява твърдата си позиция относно все по-нарастващото напрежение между западния свят и Русия. И тя е, че не одобрява никакви санкции срещу държавата, ръководена от Владимир Путин.

„Дори да оставим настрана миналото и славната история на българи и руснаци и да се съсредоточим единствено върху настоящето, то пак ще видим същото. И то е, че България няма никаква полза от конфликти с Русия. Напротив – това е все едно да плюем сами на себе си. Нещо, което няма да позволим. Приятелството и сътрудничеството с Русия са много ценни за страната ни и на тях сме разчитали винаги“, казва Стоилов.

Той зове за културен и цивилизован диалог между ЕС, НАТО, Русия и Украйна и апелира да не се създава напрежение, камо ли военно такова.

Не бива да се допускат безумни санкции, които ще доведат до неприятни последици за нас, като например блокирането на съществени енергийни проекти, смята той, пише duma.bg.

Янаки Стоилов отказва да се „навежда“ пред САЩ и остро критикува намесата на техни депутати в спора за управлението на Украйна. Това не е тяхна работа, подклажда напрежение и може да стане повод за размирици с изключително тежки за всички последици.

„Ние сме твърдо против участието на България във военна намеса на територията на Украйна и няма да го допуснем. Няма да станем част от онези, които нарочно подстрекават терористите в Украйна за държавни преврати“, категоричен е той.

Източник: Портал 21